Пролетен фестивал „Наследство“ събира над 80 деца от различни етноси

Home / Събития / Пролетен фестивал „Наследство“ събира над 80 деца от различни етноси

Пролетен фестивал „Наследство“ събира над 80 деца от различни етноси

Празникът на 19 април включва изложба на традиционно творчество, работилница, кулинарна изложба и концерт

Традиции, обичаи, храни и различни предмети ръчна изработка ще включва пролетният фестивал „Наследство“, посветен на пролетните традиции на етносите в България. Събитието ще се проведе на 19 април в “Пространства Серендипити”, организатор е Сдружение „Глобално творчество“ със съдействието на Министерството на културата и Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет.

Във фестивала ще се включат граждански организации, културни и образователни институции от София и десетки гости, сред които поне 80 деца от различни етноси.  

Фестивалът „Наследство“ е инициатива на сдружението, посветена на Европейската година за развитие с мото „Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще“ и е част от Международното десетилетие за сближаване на културите /2013 – 2022 г./.

На фестивала ще бъде представена изложба на ръкоделия, работилница за изработване на празнични предмети, свързани с пролетта, изложба и дегустация на пролетни, пасхални и други традиционни храни, презентация за обредните хлябове  и концерт.

Основна целева група са децата и младежите. С участието си в този фестивал младите хора ще могат да развият чувствителност към нематериалното културно наследство, ще придобият умения за изработване на празнични артефакти, ще повишат знанията си за различните пролетни празници и обичаи сред различните етнически общности. Този Фестивал на пролетта ще бъде подтик за промяна в нагласите на всеки участник или посетител към различното и общото в празнуването, повод за сближаване, приемане и взаимно уважение от различни етноси  и бежанците у нас.

С реализирането на този проект сдружението има благородната амбиция да намерим съмишленици и да обединим усилия със сродни граждански организации и институции с оглед на бъдещи съвместни дейности, развитие на политики на етническа толерантност и разбирателство, създаване на условия за съхранение и представяне на традиционното културно наследство на различни етнически групи.

Очакваме ви на 19 април (неделя) от 10.00 до 18.00 ч.

„Серендипити – Пространства за общуване“

бул. „Цар Борис III“ № 99-101

Събитие във FB:
https://www.facebook.com/events/1543471079206801/

Сдружение „Глобално творчество“ е организация, създадена през 2014 г., като израз на гражданска ангажираност и стремеж към мултикултурна активност. Работим за създаване на пространства и мрежи за съхраняване и представяне на непреходни ценности, въплътени в традициите на нематериалното културно наследство.   

Start typing and press Enter to search