Екип

Христина Машкова – основател и преподавател

Христина МашковаХриси е основател на Серендипити и щастлива майка на три деца. Вярва, че няма невъзможни неща. Вярва в неограничените способности на жената, децата, добротата и любовта. Смята, че всяко дете и човек са специални и уникални и се старае да види положителните им качества.

Филолог по образование, със специализация  по комуникации от Франция и професионален опит като ПР, след раждането на второто си дете Хриси прави рязък завой и се отдава на дългогодишната си мечта и призвание – да работи с деца. Започва като преподавател по френски (в Британика и Френския институт), а членството и активното и участие в популяризирането на дейността на родителските кооперативи й отварят една нова врата към по-различно и пълноценно общуване и образование за децата.

Създава Серендипити есента на 2014 г. като пространство за общуване за малки и големи. За първата година от съществуването си Серендипити е домакин и/или организатор на редица срещи и форуми за образованието, представяне на съвременни детски книжки от български и чуждестранни автори, дискусии, беседи, концерти.

С времето Середндипити се налага като предпочитаното място за празнуване на различни, нетрадиционни и здравословни рождени дни и детски събития (джаз и фолклорни концерти и др.)

Междувременно Хриси продължава да се учи от децата, околните и грешките си. Пада, става, вярва, понякога спира да вярва (но не за дълго) и пак продължава. Хриси смята, че няма случайни неща и, че просто трябва да се научим да следваме и разчитаме знаците и привидните “случайности”, че понякога просто трябва да се доверим и притихнем и нещата се случват.

Точно в един такъв момент – през август 2016 г. се появява новият дом на Серендипити, който представлява аристократична къща с дворче и много особен дух, в центъра на София.

Сугестопед, привърженик на емпатията и ненасилствената комуникация, Хриси се старае да “вижда” всяко дете, както и потребностите на всеки клиент.

В момента Хриси може да бъде засечена да прекарва време както в занималнята, така и в организирането на интересно детско събитие/рожден ден.

Розалина Дудекова – преподавател и партньор

Розалина ДудековаОсвен, че прилича, нежна е и красива като роза, Рози има невероятен подход с децата. Дали ще танцуват английски валс или макарена, ще броят листенцата на цветето или ще си говорят за чувствата, Рози леко и незабелижимо печели доверието на децата и плавно, но сигурно им помага да намерят себе си и техния път и призвание. Обича да импровизира, да се води и вдъхновява от децата, да играе техните игри и да влиза според нуждата във всякакви игрови роли. Не си мислете обаче, че Рози не може да покаже бодлите си. Тя строго пази границите си, както и успява да пази и зачита тези на децата. Не сме сигурни как го прави, но освен да танцуват и да се забавляват, Рози успява да накара всички деца да подреждат и да се карат кой ще измете стаята или кухнята.

По образование Рози е треньор по спортни танци с над 20 годишен опит, като последните три години работи осново с деца между 2 и 5 г. Смята, че ученето продължава цял живот и постоянно усъвършенства личните си и професионални качества с редица семинари и специализирана литература.

Рози е част от Серендипити почти от създаването му, първоначално като преподавател във формата “Танцуващи с бебета”, след това като преподавател в лятната приключенска занималня Слънцетърсачи (деца 5 – 12 г.). Следващите години е преподавател в занималнята за малки дечица (2.5 – 5 г.).

В момента Рози е основен учител и партньор в Серендипити. Успешно отговаря и подпомага административната, финансова част и бизнес – развитието на проекта.

Хриси – арт педагог

 

Хриси, известна още като “кака Хриси” сред децата, внася цвят и изящество в нашия екип и пространство във всеки един аспект. Дали ще помага за декорацията и вътрешния дизайн на нашата къщичка или ще рисува, моделира и твори с децата, Хриси го прави със спокойствие и усмивка.

Завършва Художествената Академия със специалност керамика и педагогика. Логично продължение на гимназията по текстил и моден дизайн.

В свободното си време Хриси се занимава с авторска линия бижута и с двете си дечица (на 5 и 11 г.)

 

 

Драго – учител по английски

Mного сме щастливи, че намерихме Драго и Драго ни намери. Впечатляващо е как мъжката енергия и фигура влияе на група деца, особено когато всичко е поднесено с търпение и любов. И категоричност, когато и ако е нужно. Драго занимава децата с английски. Понякога със система, понякога докато те си играят с легото или всички се боричкат на земята.

Драго е завършил английска филология в СУ, като продължава да се развива основно в сферата на неформалното образование и алтернативните методи на преподаване. Страст към творческо писане, готварство, езици.

“Причината да стана учител на първо място е да се опитам да оставя света едно малко по-добро място от това, което съм го намерил. Като учител за мен е важно на първо място да изградя здравословни взаимоотношения с децата, за да мога да им предоставя свободата да питат и да учат сами, от собствен интерес. Вярвам, че ученикът трябва да води, а учителят да следва и да напътства. Работил съм и с 2-годишни, и с 65-годишни и ако има метод, който да съм открил да работи, това би бил личния подход и предразположение към нови идеи”, споделя разпалено той.

Жени – музикален педагог

Родена във Варна, в семейството на музиканти, Жени се отдава на музиката от 5 годишна.

Разказва с умиление за първия си урок по пиано след който учителката я черпи с шоколадов бонбон с пияни вишни. И то не само един:). Пияните вишни не успяват да я откажат от музиката и пианото, напротив. Следват: Национално училище по изкуства “Добри Христов” – Варна, със специалност Пиано и втора специалност Оперно пеене.

През 2008 г. завършва Националната музикална академия “Панчо Владигеров” – София, със специалности Композиция и Музикознание с хармония. Завършва и Вокален факултет на същия университет. Следват две магистратури – Иновации в предучилищното образование и Музикална педагогика.

След приключване на образованието си прекарва и няколко години в Южна Корея, където свири и пее джаз в различни инструментални формации, включително деца.

Последните няколко години Жени работи като музикален педагог с деца в предучилищна възраст и с нашите хлапета в ЗаниМечтателница.

Криси – помощник-възпитател

 

Криси завършва специална педагогика съвсем скоро, като междувременно трупа опит с деца с по-специфични нужди.

Криси е с нас от лятото на 2017 г.  Децата много й се радват – ние също. Въпреки че изглежда мила, крехка и винаги усмихната, Криси успешно отстоява своите граници, както и тези с децата. Следи за справедливо отношение между мъниците.

Обича природата, морето, да пише, да й е подредено и да се грижи за любимата си котка.  

 

 

 

Start typing and press Enter to search