Екип

Христина Машкова – основател и преподавател

Хриси е основател на Серендипити и щастлива майка на три деца. Вярва, че няма невъзможни неща. Вярва в неограничените способности на жената, децата, добротата и любовта. Смята, че всяко дете е специално и уникално и се старае да види положителните му качества, да ги подкрепи и доразвие.

Филолог по образование, със специализация  по комуникации от Франция и професионален опит като ПР във водещи електронни медии в България, след раждането на второто си дете Хриси прави рязък завой и се отдава на дългогодишната си мечта и призвание – да работи с деца. Започва като преподавател по френски език (в Британика и Френски институт), а членството и активното и участие в популяризирането на дейността на родителските кооперативи й отварят една нова врата към по-различно и пълноценно общуване и образование за децата.

Създава Серендипити есента на 2014 г. като пространство за общуване за малки и големи. За първата година от съществуването си Серендипити е домакин и/или организатор на редица срещи и форуми за образованието, представяне на съвременни детски книжки от български и чуждестранни автори, дискусии, беседи, концерти.

Аавгуст 2016 г. се появява новият дом на Серендипити, който представлява аристократична къща с дворче и много особен дух, в центъра на София. От тогава Серендипити се развива основно като детски център с акцент музика, английски, движение.

От есента на 2019 г., вдъхновени от Монтесори педагогиката, Серендипити се превръща в “къща на децата”, която приютява около 20 деца на възраст 2-6 години.  Сугестопед, привърженик на емпатията и ненасилствената комуникация, Хриси се старае да “вижда” потенциала във всяко дете. Привърженик на ученето и развитието през целия живот, през 2019 г. Христина завършва СДК “Монтесори педагогиката в съвременното общество” съм СУ “Св. Климент Охридски”.

Розалина Пенчева – преподавател и партньор

Освен, че прилича, нежна е и красива като роза, Рози има невероятен подход с децата. Дали ще танцуват английски валс или макарена, ще броят листенцата на цветето или ще си говорят за чувствата, Рози леко и незабелижимо печели доверието на децата и плавно, но сигурно им помага да намерят себе си и техния път и призвание.

Обича да импровизира, да се води и вдъхновява от децата, да играе техните игри и да влиза според нуждата във всякакви игрови роли. Не си мислете обаче, че Рози не може да покаже бодлите си. Тя строго пази границите си, както и успява да пази и зачита тези на децата. Не сме сигурни как го прави, но освен да танцуват и да се забавляват, Рози успява да накара всички деца да подреждат и да се карат кой ще измете стаята или кухнята:).

По образование Рози е треньор по спортни танци с над 20 годишен опит, като последните седем години работи осново с деца между 2 и 5 г. Смята, че ученето продължава цял живот и постоянно усъвършенства личните си и професионални качества с редица семинари и специализирана литература. Част от тях са “Психодрама за деца” и Орф музикално възпитание.

Рози е част от Серендипити почти от създаването му, първоначално като преподавател във формата “Танцуващи с бебета”. Следващите години е преподавател в занималнята за малки дечица (2 – 5 г.). В момента Рози е основен учител и партньор в Серендипити. Успешно отговаря и подпомага административната, финансова част и бизнес – развитието на проекта.

Жана – основен учител

Усмихната, държаща на реда и правилата, внимаваща в детайла. Жани е основен учител в Серендипити от юни 2019 г. Дали ще води арт занимание, кръгче или танци на децата, Жани го прави с търпение, любов, отдаденост и зачитане нуждите на всяко дете. Магистър логопед, Жани припознава работата с деца като нейно призвание. Комуникативна, отговорна и раздаваща се Жани е радост за всички в Серендипити!

Валя – основен учител яслена група

Усмихната, чаровна, с перфектна дикция и артикулация. Валя е вдъхновена от детския свят на езика и в професионалния си път активно следва мечтата си да работи като логопед. Последните 2 години Валя трупа опит и впечатления от света на децата в Серендипити, работейки като педагог в група и то предимно в така предизвикателната възраст 2-3 години. Тя обича да танцува и твори с децата, а те още повече. Винаги стабилна, позитивна и намесваща се по най-подходящия начин и само при нужда, Валя е търсена и обичана от всички деца! В момента се обучава за Магистър Логопед.

Недина – учител

Недина има богат опит в социалната сфера и работата с деца със Специални образователни потребности. Тиха и спокойна, но категорична при нужда, Неди определено може да поставя граници и да помага и учи децата и те да го правят. Любител на природата, екологичния начин на живот, животните и творенето чрез ръце. Неди е вдъхновена от приложните изкуства и често предава вдъхновението си на децата.

Ани – учител в яслена група

Ани е голям любител на децата и книжките. Сигурно затова сутрин всички се събират на диванчето около нея и слушат с интерес как им чете приказки. Магистър с педагогически профил, Ани има голям опит в работата с деца и воденето на арт занимания. Освен с яслената група, Ани води и арт занимания на децата във възраст 3-6 години.

Криси – помощник възпитател

Криси е студентка по педагогика втори курс. Силното й желание за работа и практически опит я доведе при нас през пролетта на 2021 г. Криси отговаря и подпомага изграждането на така важните навици на децата по време на хранене, както и самостоятелността и изграждането на хигиенни навици.

Учители - допълнителни дейности

Мис Ейми - учител по английски език и “нейтив спикър”

Мис Ейми е родена в Ню Йорк, но съдбата и любовта я отвежда към нашата страна. Занимаваща се с преподаване на английски език, мис Ейми предава знанията си на малки и големи вече повече от 15 години. В нейните часове можете да видите пеене, танци, много истории и вълнуващи факти с интересни материали. Децата нямат търпение за нейните часове, за да видят какво тематично им е приготвила. Така неусетно започват да говорят с цели изрази и бързо преминават към английски език. Ейми е с нас две сутрини в седмицата с двете групи.

Албена - йога

Албена е йога инструктор близо десет години, като започва във формат “Йога за деца”. Веселите и приятни занимания са изпълнени с движение, истории и музика. Много се радваме на Албена, тъй като надгражда себе си с различни квалификации в областта ѝ. А способността й да организира въвлича и мотивира за йога дори двегодишни деца, винаги ни е впечатлявала! Албена е с нас един път седмично с двете групи.

Милена Великова - учител по музика и пиано

Милена е нашият музикален педагог. Освен при нас, тя работи в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, преподава музика и пиано и композира. Автор е на музика за детски спектакли. Милена има бакалавърска и магистърска степен като музикален педагог със специалност пиано и пеене от СУ „Климент Охридски“. Привлечена от българската народна песен, Милена има опит и и във фолклорни формации, като силно се интересува от българските корени, обичаи и традиции. Милена е с нас един път седмично с двете групи.

Анатоли Джоков - “Джоката” - учител по брейк танци

Джоката е любимият на децата учител по брейк танци. Със специален подход към всяко дете, забавен, различен, Джоката неусетно развива двигателната култура. Децата учат движения, докато се забавляват, преодоляват различни видове вътрешни несигурности, стават по-уверени, гъвкави, обичащи ритъма и танца.

Анатоли Джоков е сред първите, които отварят вратата на брейк танците у нас още в средата на 90-те години и до момента активно следва страстта си и въвлича в танца малки и големи. Джоката е с нас веднъж седмично с групата 3-6 години.

Жанета Димитрова - логопед

Жана работи в Серендипити като логопед. В Серендипити работим и подкрепяме широк профил деца, като сме силни привърженици на ранната диагностика. Ето защо всяка есен Жана прави диагностика на речевото и цялостното развитие на децата. Те я обожават, защото винаги идва с голяма усмивка и няколко торби интересни играчки и материали. Мотивиран млад специалист, Жана постоянно усъвършенства уменията си, следейки последни новости и обучения в сферата.

Тя има завършена бакалавърска (2013 г.) и магистърска степен (2015 г.) по логопедия, специализирана в комуникативни нарушения на развитието към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. Жана е дипломант в системното семейното консултиране чрез арт терапевтични методики към Българска асоциация на арт терапевтите (БААТ).

Жана подкрепя деца от Серендипити почти от самото създаване на центъра през 2015 г.

Start typing and press Enter to search